Γιατί δεν χρησιμοποιούμε ρεβύθι ή γλυκοπατάτα ως συστατικό;

Το ρεβύθι και άλλα όσπρια, άρα και η σόγια, περιέχουν 2 πολύ αρνητικά συστατικά, ήτοι:

Αντιγόνα.

Ένα αντιγόνο είναι ένα μόριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στο αμυντικό σύστημα όπου παράγονται αντισώματα. Όταν εισέλθουν στον οργανισμό ιοί και βακτήρια αυτά εκλαμβάνονται ως ξένα προς το σώμα, κατόπιν του οποίου ενεργοποιείται η αμυντική δράση και μπορεί να επιτευχθεί η ανάρρωση. Εάν το εισερχόμενο μόριο δεν είναι βακτήριο ή ιός και συνεπώς δεν είναι πραγματικά βλαβερό, τότε μια αμυντική αντίδραση δεν είναι επιθυμητή. Όπου όμως το μόριο δεν αναγνωρίζεται ως αθώο ενεργοποιείται η ίδια αμυντική αντίδραση, προκαλώντας μια αλλεργική αντίδραση.

Οι σπόροι των ψυχανθών, μεταξύ των οποίων και το ρεβύθι, αλλά και η σόγια, περιέχουν πρωτεϊνικά μόρια τα οποία δεν μπορούν να διασπαστούν από τα ένζυμα (Τρυψίνη) στο έντερο, αλλά είναι τόσο μικρά ώστε να μπορούν να απορροφούνται από τον εντερικό φραγμό και εκεί να προκαλούν μια αμυντική αντίδραση όπως περιγράφεται παραπάνω.

Εάν κατ’ αυτόν τον τρόπο προκληθούν περισσότερες μικρές μολύνσεις στον εντερικό φραγμό ελλοχεύει ο κίνδυνος του αποκαλούμενου συνδρόμου της εντερικής διαπερατότητας με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Μη αφομοιώσιμα σάκχαρα όπως: Ραφινόζη και Σταχυόζη.

Η Ραφινόζη και η Σταχυόζη είναι μη αφομοιώσιμα σάκχαρα τα οποία παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία των φυτικών κυττάρων μεταξύ άλλων εναντίον του ψύχους και της ξηρασίας. Κατά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως η γλυκοπατάτα, τα φασόλια και το ρεβύθι, η ραφινόζη και η σταχυόζη μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, επειδή δεν γίνεται πέψη των εν λόγω σακχάρων στο λεπτό έντερο και διασπώνται μόλις στο παχύ έντερο. Έτσι δημιουργούνται αέρια (αέριο υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα). Φανταστείτε το ίδιο αποτέλεσμα που προκαλεί μια κατσαρόλα ρεβυθόσουπα.

Το σογιέλαιο πάντως δεν περιέχει πρωτεΐνες και σάκχαρα και συνεπώς ούτε αντιγόνα ή μη αφομοιώσιμα σάκχαρα.