Γιατί δεν χρησιμοποιούμε την πατάτα ως συστατικό

Τελευταία βλέπουμε ολοένα και περισσότερες τροφές στις οποίες περιλαμβάνεται η πατάτα ως πηγή αμύλου έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «χωρίς σιτηρά».

Η πατάτα προέρχεται από την οροσειρά των Άνδεων στη Λατινική-Αμερική και έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αφότου ανακαλύφθηκε γύρω στο 1500 μετά Χριστόν από τους Ισπανούς.

Η πατάτα ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών και περιέχει εκ φύσεως τις δηλητηριώδεις ουσίες Σολανίνη και Chaconine (γλυκοαλκαλοειδή) προς αποτροπή των εντόμων.

Είναι γενικά γνωστό ότι η κατανάλωση των καρπών του φυτού της πατάτας είναι πολύ βλαβερή για την υγεία. Η δηλητηριώδης ουσία στους καρπούς βρίσκεται και στην ίδια την πατάτα (ωστόσο σε χαμηλότερη περιεκτικότητα). Εάν ένας σκύλος λαμβάνει για όλη του τη ζωή τροφή με πατάτα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποθηκευτούν οι δηλητηριώδεις ουσίες στο σώμα του, με ό, τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Τα γλυκοαλκαλοειδή έχουν την αρνητική ιδιότητα να επηρεάζουν μεταξύ άλλων τις εντερικές λάχνες και τον εντερικό φραγμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε νεαρότερα ζώα με κακή εντερική υγεία. Οι εντερικές λάχνες μικραίνουν και ο αριθμός τους συρρικνώνεται. Επίσης δεν μπορούν πλέον να δημιουργηθούν νέες λάχνες. Έτσι η πέψη και η απορρόφηση της τροφής καθίσταται αισθητά πιο χαμηλή και η ανάπτυξη και εξέλιξη των ζώων μένει πίσω. Τα γλυκοαλκαλοειδή δεν εξαφανίζονται όταν η πατάτα θερμαίνεται ή βράζει. Αυτό σημαίνει ότι οι ουσίες δεν εξαφανίζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της τροφής.

Φυσικά και εμείς οι άνθρωποι προσλαμβάνουμε τις εν λόγω ουσίες όταν καταναλώνουμε πατάτες όμως δεδομένου ότι πλέον έχουμε περισσότερη ποικιλία στη διατροφή μας σε σχέση με το σκύλο ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του καταναλώνει τροφή με πατάτα, λαμβάνουμε πολύ λιγότερα γλυκοαλκαλοειδή.

Επίσης είναι γνωστό ότι οι τροφές με βάση την πατάτα είναι πολύ λιγότερο εύπεπτες σε σχέση με τροφές που περιέχουν καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι ή σόργο.

Σημείωση:

Σκεφτείτε επίσης ότι η πατάτα, σε αντίθεση με τους σπόρους, δεν εμφανιζόταν στη διατροφή του λύκου με κανένα τρόπο. Όλα τα θηράματα όπως τα τρωκτικά, τα πουλερικά και τα μεγάλα ζώα που βόσκουν αποφεύγουν την πατάτα εξαιτίας των δηλητηριωδών ουσιών.