Γιατί συμπιεσμένη ξηρά τροφή;

Γιατί, κατά την άποψή μας, οι συμπιεσμένες κροκέτες είναι πιο υγιεινές για το σκύλο σας;

Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι παραγωγής ξηράς τροφής. Η θερμική εξώθηση και η ψυχρή συμπίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των 2 είναι η απόλυτη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της θερμικής εξώθησης η θερμοκρασία της τροφής, υπό την επήρεια της πίεσης και της πρόσθετης θερμότητας, ανέρχεται κατά πολύ άνω των 100 °C. Εξαιτίας αυτού η τροφή κατά κάποιο τρόπο «ψήνεται» και δημιουργούνται οι αποκαλούμενες «τραγανές» κροκέτες για σκύλους. Το ότι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρνητικές συνέπειες σε σημαντικά βασικά συστατικά είναι γενικά γνωστό και από τις ανθρώπινες τροφές.

Κυρίως τα λίπη και ορισμένες βιταμίνες (κυρίως αυτές από το σύμπλεγμα βιταμινών Β), είναι πολύ ευαίσθητα στην θέρμανση άνω των 100 °C. Όταν τα λίπη «ψήνονται» σχηματίζονται μεταξύ άλλων πολλά ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία για παράδειγμα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό στο συκώτι.

Στην αρχική φάση της παραγωγής σκυλοτροφής γινόταν θερμική εξώθηση για να αυξηθεί η πεπτικότητα των υδατανθράκων. Επειδή όμως οι υδατάνθρακες μπορούν χάριν της πεπτικότητας να διαλυτοποιηθούν εκ των προτέρων (συγκρίσιμη διαδικασία με το βράσιμο) και να μην αυξηθεί η πεπτικότητα των υπόλοιπων συστατικών (πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) από την θερμική εξώθηση, αυτή η μέθοδος παραγωγής κρίνεται ως περιττή και, κατά τη γνώμη μας, ακόμα και ως αρνητική επειδή οι χημικές διαδικασίες που διενεργούνται σε θερμοκρασίες άνω των 100 °C δεν μπορούν να καθοριστούν επακριβώς. Κατά τη θερμική εξώθηση γίνεται μια μεταβολή στα συστατικά την οποία δεν γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τα λίπη, οι πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και τα μέταλλα μεταβάλλονται από την θερμική εξώθηση και ποιές είναι οι συνέπειες για τον σκύλο.

Ένα καλό παράδειγμα θέρμανσης άνω των 100 °C είναι η κόρα του ψωμιού. Παρόλο που το αλεύρι που ψήνεται είναι το ίδιο με αυτό στο εσωτερικό, η κόρα έχει γίνει καφέ και έχει πικρή γεύση. Πραγματοποιήθηκε μια ξεκάθαρη μεταβολή χαρακτήρα του συστατικού. Κατά την (ψυχρή) συμπίεση με μέγιστη θερμοκρασία τους 75 °C δεν αλλάζει ο χαρακτήρας ενός συστατικού, ούτε σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Πέρα από τα προαναφερθέντα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους εμείς συμπιέζουμε ψυχρά την Farm Food HE και δεν την εξωθούμε θερμικά.

Μεταξύ άλλων είναι αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή κατά την θερμική εξώθηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένα βασικά πρωτεϊνικά συστατικά υψηλής αξίας (όπως η αιμογλοβίνη), επειδή σε θέρμανση άνω των 100 °C ψήνονται ολοσχερώς.

Σε μια μέγιστη θερμοκρασία συμπίεσης 75 °C τα εν λόγω συστατικά παραμένουν πλήρη και στην αρχική τους μορφή. Έτσι συνδράμουν σημαντικά στη συνολική ποιότητα της τροφής και συνεπώς στη βέλτιστη λειτουργία και υγεία των σκύλων μας. Στις καλά συμπιεσμένες κροκέτες τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται πιο ομοιόμορφα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Farm Food HE λιώνει αργά στο στομάχι, από τα έξω προς τα μέσα. Μια κροκέτα η οποία έχει εξωθηθεί θερμικά αντιθέτως απορροφά γαστρικά υγρά και διαλύεται μεμιάς.

Πέρα από το γεγονός ότι μια συμπιεσμένη κροκέτα «αιωρείται» πολύ λιγότερο στο στομάχι, αυτή η αργή διάλυση είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους με καλά συμπιεσμένες κροκέτες είναι ξεκάθαρα χαμηλότερη η πιθανότητα να γίνει συστροφή στομάχου απ’ ότι με θερμικά εξωθημένες κροκέτες. Για αυτό είναι σημαντικό η Farm Food HE να μην αναμιγνύεται με θερμικά εξωθημένες σκυλοκροκέτες. Εν αντιθέσει προς εξωθημένες κροκέτες, μπορείτε να αναμείξετε την Farm Food HE με φρέσκο κρέας όπως για παράδειγμα με Farm Food Fresh.

Προκειμένου να φανεί η διαφορά μεταξύ ψυχρής συμπίεσης και θερμικής εξώθησης υπάρχει μια ευχάριστη, και πολύ ξεκάθαρη, δοκιμή την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε και εσείς απλά με τον κάτωθι τρόπο:

Η δοκιμή διαστολής της Farm Food HE:

  1. Πάρτε 2 μεγάλα ποτήρια.
  2. Επιλέξτε μια θερμικά εξωθημένη τροφή (η εξωθημένη τροφή επιπλέει στο νερό).
  3. Πάρτε ίδια ποσότητα Farm Food HE και εξωθημένης τροφής σε γραμμάρια. Για παράδειγμα 100 γραμμάρια Farm Food HE και 100 γραμμάρια εξωθημένηςτροφής. Βάλτε την κάθε τροφή σε ξεχωριστό ποτήρι.
  4. Προσθέστε εδώ μια μεγάλη δόση ξυδιού για να μιμηθείτε κατά κάποιο τρόπο την οξύτητα ενός γεμάτου στομαχιού.
  5. Γεμίστε μετά και τα δύο ποτήρια με την ίδια ποσότητα χλιαρού νερού.
  6. Αφήστε το για λίγη ώρα.
  7. Μετά από μερικά λεπτά θα δείτε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα.

Θα δείτε ήδη αρκετά γρήγορα τη διαφορά και μετά από μισή έως μία ώρα θα δείτε σε αυτήν τη δοκιμή περίπου τι συμβαίνει στο στομάχι ενός σκύλου. Αυτός είναι λοιπόν ακριβώς ένας από τους πολλούς λόγους γιατί εμείς συμπιέζουμε ψυχρά και δεν εξωθούμε θερμικά την Farm Food HE!

Farm Food HE & νωπό προϊόντα