Συμβουλές διατροφής

Η εμπειρία μας έδειξε ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν αίσθηση του μέτρου όταν ταΐζονται απεριόριστα. Επομένως, ο πίνακας με τις παρακάτω συμβουλές δίνει μια μέση οδηγία. Σε κάθε οδηγία ισχύει πάντα: ταΐστε με τα μάτια σας γιατί κανένας σκύλος δεν είναι ο ίδιος. Ένα καλό σημείο αναφοράς είναι ότι πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε τα πλευρά του σκύλου, αλλά δεν επιτρέπεται να τα βλέπετε (σε φυλές με λείο τρίχωμα). Όμως, μην δώσετε ποτέ περισσότερη τροφή σε βαθμό που να ξεπερνάει το 25% της οδηγίας. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εντερικό σύστημα του σκύλου είναι κοντό (αναλογικά 7 φορές πιο κοντό από αυτό του ανθρώπου). Από την πίεση που προκαλεί η μεγάλη ποσότητα τροφής, την οποία καταναλώνει σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος σας, υπάρχει πιθανότητα η τροφή να μην είναι δυνατόν να απορροφάται σωστά από το εντερικό σύστημα και επομένως ο σκύλος να χάσει βάρος. Φροντίστε πάντα να υπάρχει απεριόριστο φρέσκο πόσιμο νερό στο σκύλο!

 

Φάση ανάπτυξης 1: (κουτάβια έως την ηλικία περίπου των 3 μηνών)

Κατά την περίοδο έως περίπου 3 μηνών το κουτάβι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική γιατί θέτει γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του σκύλου σας.

«Χωρίς καλή εντερική μικροχλωρίδα δεν υπάρχει καλή υγεία» αυτό είναι ένα σύνθημα το οποίο, σύμφωνα με την εμπειρία μας, γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Συχνά παρατηρούμε διάρροια και άλλα προβλήματα εντέρου (και όχι μόνο σε κουτάβια) λόγω πτωχής εντερικής μικροχλωρίδας. Μιλάμε για πτωχή εντερική μικροχλωρίδα όταν υπάρχουν πολύ λίγες διαφορετικές αποικίες βακτηρίων στο έντερο. Εάν αυτό συμβαίνει τότε η τροφή δεν διασπάται επαρκώς και πραγματοποιείται σήψη και ζύμωση στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας.

Για αυτόν το λόγο θεωρείται καλό να αναπτύσσει το κουτάβι σας από πολύ νωρίς μια σταθερή εντερική μικροχλωρίδα.

Στην ανάπτυξη μιας καλής εντερικής μικροχλωρίδας 3 γεγονότα αξίζουν επιπλέον προσοχής!

  1. Τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς καμία μορφή εντερικής μικροχλωρίδας.
  2. Κατά τη φάση ανάπτυξης του κουταβιού πρέπει να μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η   εντερική μικροχλωρίδα μέσω της διατροφής με την απορρόφηση «καλοηθών» βακτηρίων.
  3. Η ξηρά τροφή (επίσης Farm Food HE) είναι εξ΄ ορισμού αποστειρωμένη και γι’ αυτό το λόγο δεν αναπτύσσει μια εντερική μικροχλωρίδα.

Με τα άνω αναφερόμενα γεγονότα ως σημείο αναφοράς, δίνουμε εδώ και χρόνια μια τυπική συμβουλή για το πώς να διαχειρίζεται κανείς τη διατροφή ενός κουταβιού. Δηλαδή, εκτός από την παροχή θρεπτικών ουσιών πρέπει η διατροφή του κουταβιού να επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία μιας σταθερής εντερικής μικροχλωρίδας. Εν τω μεταξύ όλο και πιο πολλοί εκτροφείς ακολουθούν τη συμβουλή μας και δεν την αλλάζουν με τίποτα και με τη σειρά τους δίνουν την ίδια συμβουλή στους αγοραστές του κουταβιού.

Εάν χρειαστεί (για παράδειγμα όταν η σκύλα δεν έχει καθόλου ή πολύ λίγο γάλα) δώστε γάλα για κουτάβια της Farm Food No.1. Αποδείχθηκε ότι το εν λόγω γαλακτικό παρασκεύασμα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βασισμένο σε πλήρες κατσικίσιο γάλα, είναι το καλύτερο υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

Από την ηλικία των 3 έως 4 εβδομάδων ξεκινάτε με την πρόσθετη τροφή των κουταβιών. Με την επιφύλαξη εξαιρέσεων, δεν συνιστάται η χορήγηση κρέμας (σκεφτείτε ότι και στη φύση δεν υπάρχουν «λακκούβες με κρέμα»).

Ιδιαίτερα για τα κουτάβια είναι σημαντικό η πρώτη τους ξηρά τροφή να μην τους παρέχει μόνο θρεπτικές ουσίες αλλά να αναπτύσσει και μια υγιή και ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα.

Για αυτόν το λόγο συμβουλεύουμε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, εκτός από το μητρικό γάλα, να τους δίνετε μόνο την Farm Food Fresh νωπού κρέατος. Συνιστάται να ξεκινήσετε με την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh Βοδινού Κρέατος και όταν τα κουτάβια είναι σε ηλικία 5 εβδομάδων να προβείτε σταδιακά στη χορήγηση της Πλήρους Τροφής Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά .

Κατά την περίοδο μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων σταδιακά χρησιμοποιείτε την Farm Food HE. Κατά τη διάρκεια αυτών των 2 εβδομάδων μειώνετε σταδιακά την πλήρη τροφή νωπού κρέατος και δίνετε όλο και πιο πολύ από την Farm Food HE (μοιρασμένο σε τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα).

Δώστε στους αγοραστές κουταβιού την παρακάτω συμβουλή διατροφής όταν τα κουτάβια στη φωλιά έχουν ταϊστεί με την Farm Food Fresh και HE: Από 8 εβδομάδων έως 8 μηνών αντικαταστήστε 2 ημέρες την εβδομάδα την Farm Food HE με την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά. Επίσης μπορείτε κάποιες φορές να δώσετε και λίγη Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά μέσα στη ξηρά τροφή. Έτσι βοηθάτε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας (50 γραμμάρια Farm Food HE αντιστοιχεί σε περίπου 100 γραμμάρια Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά).

Η μακροχρόνια εμπειρία μας μας έχει διδάξει ότι ο συνδυασμός Farm Food HE και νωπού κρέατος με τουλάχιστον 60% πράσινο (ακαθάριστο ή άπλυτο) πατσά δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο υπάρχει η Πλήρης Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά. Εάν τα απεκκρίματα δεν έχουν την επιθυμητή συνεκτικότητα τότε προτιμάται να δώσετε στο κουτάβι σας για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά και αργότερα σταδιακά να χρησιμοποιήσετε την Farm Food HE.

Μεταβίβαση σε καινούριο αφεντικό

Τα κουτάβια τα οποία πηγαίνουν σε καινούριο αφεντικό έχουν πολλά να τραβήξουν. Εκτίθενται σε πολύ άγχος λόγω της απώλειας της μητέρας τους και των άλλων σκυλιών από την ίδια φωλιά, του καινούριου περιβάλλοντος με τις συναφείς παράξενες μυρωδιές και τους ήχους, της καινούριας «ομάδας» κλπ. Αυτό το άγχος επηρεάζει σοβαρά την πέψη. Σας συμβουλεύουμε να το έχετε υπόψη σας και να ταΐσετε το κουτάβι τις πρώτες ημέρες «προσεκτικά».

Εφόσον η εντερική μικροχλωρίδα του κουταβιού πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα (περαιτέρω) είναι σημαντικό να ξεκινήσει πρώτα (ή να συνεχίσει) με την Farm Food Fresh νωπού κρέατος. Εάν το κουτάβι σας δεν κατανάλωνε στον εκτροφέα Farm Food Fresh τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να δώσετε στο κουτάβι σας για 2 εβδομάδες μόνο την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά. Στη συνέχεια μπορείτε να αναμείξετε την Farm Food HE στην Farm Food Fresh. Μπορείτε κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων να μειώσετε το νωπό κρέας και να αυξήσετε την Farm Food HE (50 γραμμάρια ξηρά τροφή αντιστοιχούν σε 100 γραμμάρια νωπό κρέας). Ύστερα από ένα μήνα μπορείτε για 5 ημέρες την εβδομάδα να δώσετε Farm Food HE. Εκτός από Farm Food HE σας συμβουλεύουμε να δώσετε 2 ημέρες την εβδομάδα την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά για την περαιτέρω ανάπτυξη και διατήρηση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Φάση ανάπτυξης 2: (έως την ηλικία των 7 ή 8 μηνών)

Τα περισσότερα κουτάβια κατά το τέλος της εν λόγω περιόδου έχουν φτάσει στα τρία τέταρτα του βάρους ενός ενήλικου σκύλου. Δίνετε 5 μέρες την εβδομάδα Farm Food HE και τις υπόλοιπες 2 μέρες την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά (ή κάθε μέρα λίγη Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά μέσα στην ξηρά τροφή). Η τροφή μοιράζεται σε 3 έως 4 γεύματα την ημέρα.

Φάση ανάπτυξης 3: (έως την ενηλικίωση του σκύλου, περίπου 18 έως 24 μηνών)

Κατά την παρούσα περίοδο έχουμε να κάνουμε με το γεγονός ότι με την αύξηση της ηλικίας η τροφική ανάγκη ανά κιλό σωματικού βάρους μειώνεται, με τρόπο ώστε κατά την εν λόγω περίοδο ανάπτυξης η ημερήσια τροφική ανάγκη να παραμένει σχεδόν σταθερή. Ανάλογα με την δραστηριότητα του σκύλου σας (και/ ή του αφεντικού του) η ημερήσια ποσότητα στην παρούσα περίοδο είναι περίπου ίση με την ποσότητα που θα χρειαστεί ο σκύλος σας αργότερα ως ενήλικος.

Έως την ηλικία των 10 μηνών δίνετε εκτός από την Farm Food HE ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά. Έως 10 μηνών η ποσότητα μοιράζεται σε 3 γεύματα την ημέρα, ύστερα σε 2 γεύματα. Επίσης κατά την εν λόγω περίοδο μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ημέρες νωπού κρέατος με την τακτική ανάμειξη λίγης Πλήρους Τροφής Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά στην ξηρά τροφή.

Ενήλικοι και/ ή εργαζόμενοι σκύλοι

Η καθημερινά απαιτούμενη ποσότητα Farm Food HE εξαρτάται έντονα από τη δραστηριότητα του σκύλου. Μερικοί σκύλοι έχουν την τάση να τρώνε εναλλάξ: κάποιες ημέρες τρώνε παραπάνω από όσο χρειάζονται στην πραγματικότητα και τις επόμενες ημέρες τρώνε λιγότερο. Αυτό είναι ένα φυσικό πρότυπο διατροφής το οποίο δεν χρήζει ανησυχίας, εκτός εάν ο σκύλος χάνει βάρος: τότε ο σκύλος ενδέχεται να είναι άρρωστος. Από τη φυσική κατάσταση του σκύλου ορίζετε την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσει ημερησίως. Με το να «ταΐσετε με τα μάτια» μπορείτε να καθορίσετε ποια ποσότητα πρέπει να καταναλώσει ο σκύλος σας κατά μέσο όρο ημερησίως. Η ημερήσια ποσότητα μοιράζεται σε 2 γεύματα. Επίσης συμβουλεύουμε, για την καλή συντήρηση της εντερικής μικροχλωρίδας, να δίνετε επίσης στον ενήλικο σκύλο σας μόνο μια ημέρα κάθε εβδομάδα νωπό κρέας (Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά).

Κυοφορούσες και θηλάζουσες σκύλες

Κατά τις πρώτες 5 εβδομάδες της κύησης η σκύλα δεν χρειάζεται επιπλέον τροφή. Από την 6η εβδομάδα μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα τροφής κατά περίπου μιάμιση φορά περισσότερο από την αρχική ποσότητα.

Οι θηλάζουσες σκύλες χρειάζονται πάρα πολλή τροφή. 2 έως 3 φορές περισσότερο από την αρχική ποσότητα. Μοιράστε την ποσότητα σε κάποια (2 έως 4) γεύματα την ημέρα και δώστε τόσο σε κυοφορούσες όσο και σε θηλάζουσες σκύλες τακτικά (κατά προτίμηση σε κάθε γεύμα) λίγη Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά. Μην προσθέσετε σε αυτήν την πλήρη τροφή τίποτε άλλο, ούτε συμπληρώματα ασβεστίου ή διατροφής κλπ. Μπορείτε ενδεχομένως να δώσετε τόσο στη σκύλα όσο και στα κουτάβια λίγο γάλα για κουτάβια Farm Food No.1 βάσει πλήρους κατσικίσιου γάλακτος.

Η εμπειρία μας έμαθε ότι οι κυοφορούσες σκύλες κατά την τελευταία εβδομάδα της κύησης δυσκολεύονται στην απορρόφηση της απαιτούμενης ποσότητας Farm Food HE. Όταν συμβεί αυτό μπορείτε να δώσετε στη σκύλα περισσότερες φορές την ημέρα μόνο την Πλήρη Τροφή Farm Food Fresh με Πατσά & Καρδιά και να το συνεχίσετε κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου θηλασμού.

Ηλικιωμένοι σκύλοι

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι όσο μεγαλώνουν χρειάζονται αναλογικά όλο και πιο λίγη τροφή και αυτό σημαίνει ότι εκτός από λιγότερη ενέργεια λαμβάνουν επίσης μεταξύ άλλων λιγότερες πρωτεΐνες την ημέρα. Όταν σε αυτή τη στιγμή, όπως συμβαίνει συχνά με τη λεγόμενη «ειδική τροφή», μειώνεται περαιτέρω ο δείκτης πρωτεΐνης, τότε υπάρχει κίνδυνος διάθεσης λίγων αμινοξέων για τη συντήρηση μιας υγιούς άμυνας και του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτόν το λόγο πρέπει κανονικά και στους ηλικιωμένους σκύλους να δοθεί Farm Food HE. Το σχήμα αμινοξέων της Farm Food HE είναι τέτοιας φύσης που και ο ηλικιωμένος σκύλος παραμένει σε άριστη φυσική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε συχνά ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι οι οποίοι σε προχωρημένη ηλικία καταναλώνουν για πρώτη φορά Farm Food HE ξεκινάνε τη “δεύτερη εφηβεία τους”.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης η εντερική μικροχλωρίδα του ηλικιωμένου σκύλου. Όσο πιο καλά αυτή διατηρείται με τη παροχή των λεγόμενων ημερών νωπού κρέατος, τόσο πιο ισχυρή παραμένει η αντοχή.

Ιδιαίτερη προσοχή ύστερα από την αποπαρασίτωση του σκύλου σας

Τόσο το έντερο όσο και η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να προσβληθεί σοβαρά από μια λοίμωξη από σκουλήκια με όλες τις συνέπειες. Μια λοίμωξη από σκουλήκια δεν φαίνεται πάντα στα απεκκρίματα. Οι προνύμφες σκουληκιών μπορούν να διασκορπιστούν σε όλο το σώμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε τακτικά αποπαρασίτωση στον σκύλο σας. Για τα κατάλληλα προϊόντα αποπαρασίτωσης και διαγράμματα μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα μικρών ζώων ή στον κτηνίατρο. Όμως, είναι σημαντικό κάποιες φορές να χρησιμοποιήσετε διαφορετική μάρκα προϊόντος αποπαρασίτωσης (με διαφορετική δραστική ουσία) για αποφυγή ανθεκτικότητας.

Επειδή μια ενδεχόμενη λοίμωξη από σκουλήκια επηρεάζει επίσης αρνητικά την εντερική μικροχλωρίδα του σκύλου σας, σας συμβουλεύουμε να δώσετε στον σκύλο σας μετά την αποπαρασίτωση για κάποιες ημέρες μια θεραπεία για την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας με Farm Food Fresh νωπού κρέατος.

Fam Food HE & Vωπό