Farm Food Rawhide – Εγγύηση

Θέση της Farm Food B.V.
σχετικά με την αρνητική κάλυψη ακατέργαστου δέρματος
στο Facebook και στο Διαδίκτυο.

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν αναφορές στο Facebook και σε διαφόρων ειδών (κυρίως Αμερικανικών) ιστοσελίδων σχετικά με τις βλαβερές μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μασώμενων κοκκάλων, ταξινομώντας όλα τα μασώμενα κόκκαλα υπό την κοινή ονομασία «ακατέργαστο δέρμα».

Παρόλο που θεωρούμε ότι πρόκειται κυρίως για κινδυνολογία (χωρίς ουσιαστική βάση), σαφέστατα καταλαβαίνουμε τους προβληματισμούς του ενδεχόμενου πελάτη, εξ ου και θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του Farm Food Rawhide μας.

Υπάρχουν πολλά μασώμενα κόκκαλα για σκύλους διαθέσιμα, που ποικίλουν σε ποιότητα, που είναι κατασκευασμένα από δορές (με κοινή ονομασία «ακατέργαστο δέρμα»).  Πολλά είναι κατασκευασμένα από δεψασμένο δέρμα (γνωστό επίσης ως δορά). Από το 1996, η Farm Food πουλάει μασώμενα κόκκαλα για σκύλους παραχθέντα μόνο από υποδόριο ιστό.  Δεν χρησιμοποιούμε ακατέργαστο δέρμα κατά την παραγωγή των μασώμενών μας κοκκάλων.

Γνωρίζουμε ότι, σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιείται μια γκάμα  διαφόρων χημικών για τη συντήρηση των δορών πριν μετατραπούν σε μασώμενα κόκκαλα για σκύλους.  Αυτού του είδους η συντήρηση είναι απαραίτητη επειδή οι δορές συχνά βρίσκονται για πολύ χρόνο υπό μεταφορά πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις παραγωγής.  Οι χώρες αυτές βρίσκονται συνήθως στην Άπω Ανατολή. Ορισμένα χημικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αφαίρεση του τριχώματος από τις δορές.

Η Farm Food δεν χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά τα χημικά (τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεταλλικά άλατα). Γνωρίζουμε πολύ καλά τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία των σκύλων. Ο υποδόριος ιστός παραδίδεται φρέσκος στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας, το οποίο καθιστά παρωχημένη τη χρήση τέτοιων χημικών.

Επιπρόσθετα, ο υποδόριος ιστός έχει ήδη αφαιρεθεί από το δέρμα όταν φτάνει σε εμάς, έτσι ποτέ δεν έρχεται σε επαφή με τα είδη των χημικών που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του τριχώματος από τις δορές.

Ελέγχουμε τα προϊόντα μας τακτικά για μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο, μεταξύ άλλων. Αυτά τα μέταλλα απαντώνται , γενικά, συχνότερα στα μεταλλικά άλατα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση.

Ο ίδιος ο υποδόριος ιστός που χρησιμοποιούμε για τα μασώμενα κόκκαλα μας αποτελείται από κολλαγόνο και χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων για τη δημιουργία ζελατίνης. Η ζελατίνη έχει ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων στα αναψυκτικά, ζαχαρωτά (ζελεδάκια), στις σούπες και στα επιδόρπια και χρησιμοποιείται επίσης στο περίβλημα τη κάψουλας σε φάρμακα. Κατά τη άποψή μας, το τελευταίο δίνει μια καλή εικόνα της ποιότητας των ακατέργαστων δερμάτων με τα οποία δουλεύουμε. Εάν υπάρχει ένας τομέας που ελέγχει καλά τα συστατικά του, είναι σίγουρα η φαρμακοβιομηχανία!

 

Ένα άρθρο το οποίο (αυτήν τη στιγμή) κυκλοφορεί στο Facebook αναφέρει ότι η λεύκανση των δορών με υπεροξείδιο του υδρογόνου θα απαιτούσε μεγάλες περιεκτικότητες (έως και 10%).

Ο υποδόριος ιστός που χρησιμοποιείται από εμάς για τα ακατέργαστα δέρματά μας  έχει ένα φυσικό  λευκό-κρεμ χρώμα και δεν έχει υποστεί λεύκανση. Ωστόσο, χρησιμοποιούμε χαμηλές περιεκτικότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου (λιγότερο από 3%) για να σκοτώσουμε επίμονα βακτήρια. Η εν λόγω συγκέντρωση δεν είναι επικίνδυνη και πάντοτε ξεπλένεται με νερό ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής.  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πλύσης, το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται πλήρως σε νερό (H2O) και οξυγόνο (O2). Βασικά, τα σώματά μας από μόνα τους παράγουν τέτοιου είδους χαμηλές περιεκτικότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Ο υποδόριος ιστός διατηρεί το λευκό – κρεμ χρώμα του καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής. Δεν χρησιμοποιούμε βαφές για να καλύψουμε ατέλειες όπως λεκέδες ή κηλίδες. Το ακατέργαστο δέρμα είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο σημαίνει ότι ορισμένες φορές δεν θα είναι απαστράπτον λευκό. Ότι βλέπεις, παίρνεις!

Έχουν υπάρξει επίσης αναφορές ότι χρησιμοποιείται κόλα για την παραγωγή ακατέργαστου δέρματος. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε κόλα στη διαδικασία παραγωγής. Φυσικά, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε άλλα προϊόντα ακατέργαστου δέρματος.  Ο υποδόριος ιστός είναι αυτοκόλλητος, χάρη στη διαδικασία ξήρανσης και το γεγονός  ότι αποτελείται από κολλαγόνο, συνεπώς διατηρεί τη μορφή του μόλις έχει στεγνώσει.  Δεν απαιτείται κόλα.

Το ακατέργαστο δέρμα μας παλαιότερα ερχόταν από τη Νότια Αμερική αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια συμφωνία παραγωγής με έναν προμηθευτή από την Τουρκία, τον οποίο επισκεπτόμαστε συχνά για να εγγυηθούμε την ποιότητα.

Πολλά μασώμενα κόκκαλα για σκύλους προέρχονται από την Ασία (κυρίως Κίνα, Ταϊλάνδη και Ινδία). Η ποιότητα των μασώμενων κοκκάλων που παράγονται στις εν λόγω χώρες συχνά δεν είναι ικανοποιητική και η διαδικασία παραγωγής είναι δύσκολη να παρακολουθηθεί. Για αυτό το λόγο αποφεύγουμε μασώμενα κόκκαλα που έχουν παραχθεί στις εν λόγω χώρες.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο άρθρο το οποίο κυκλοφορεί στο Facebook και στο διαδίκτυο αρκετά χρόνια τώρα και πιθανόν να αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για ένα απόσπασμα που εξέπεμψε η ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή για καταναλωτές ‘Keuringsdienst van Waarde’ το 2014. Ο Gerrit de Weerd, διευθυντής και ιδιοκτήτης της Farm Food, συνείσφερε σημαντικά στην εκπομπή όταν τον πλησίασαν οι παραγωγοί της εκπομπής. Το άρθρο στο οποίο αναφερόμαστε  παρουσιάζεται ξεκάθαρα στην εκπομπή.

Παρακάτω θα βρείτε το link της εκπομπής.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Η συνέντευξη με τον Gerrit de Weerd ξεκινάει στα 22 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα).

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η ποιότητα μπορεί να ποικίλει φοβερά όσον αφορά τα μασώμενα κόκκαλα για σκύλους που είναι διαθέσιμα στην αγορά σήμερα. Δυστυχώς τα δεμένα σε κόμπο μασώμενα κόκκαλα για σκύλους συχνά ταξινομούνται όλα μαζί ως «ακατέργαστο δέρμα», το οποίο δεν θεωρούμε σωστό.

Ευελπιστούμε η παρούσα επεξήγηση να έχει κατευνάσει κάποιους από τους προβληματισμούς σας και να έδρασε αντισταθμιστικά προς την «κινδυνολογία» του Διαδικτύου.

Σε περίπτωση που έχετε περαιτέρω απορίες αφότου διαβάσατε το παρόν, μπορείτε φυσικά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα είναι ευχαρίστησή μας να σας βοηθήσουμε. Εάν θα θέλατε να λάβετε την παρούσα επεξήγηση ψηφιακά, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας στείλουμε το έγγραφο.

Εκ μέρους της ομάδας της Farm Food,

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Maarten de Weerd, M.Sc.
Διευθυντής Ποιότητας και Διατροφολόγος